Dogodki

Dogodki Turističnega kulturnega društva Trškogorske srce

Pušelšank pri BOTRI JOŽEFINI

objavljeno: 1. avg. 2019 23:04 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 1. avg. 2019 23:24 ]

»Ko trškogorske lipe spregovorijo « Petek 5. oktobra 2018 ob 17. uri na Trški gori

objavljeno: 24. sep. 2018 05:44 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 26. sep. 2018 23:02 ]


Vabljeni na prireditev za vse čute:

 

 »Ko trškogorske lipe spregovorijo «

  

Petek 5. oktobra 2018 ob 17. uri pri cerkvi Marijinega rojstva na Trški gori pod trškogorskimi lipami.

  

To bo ena luštna prireditev na Trški gori pod lipami, ki bodo spregovorile z ljudskim petjem, igranjem na ljudske inštrumente, z ljubitelji gledališča, ljubitelji slikanja in z ljubitelji naše kulturne dediščine z rokodelci iz lokalnega okolja.

Štanti se bodo šibili od dobrot iz zidanic in dobre trškogorske kapljice.

Vstopnine ni, je pa zaželjen prostovoljni prispevek za TKD Trškogorsko srce!Koncert Pesem na Trški gori, 22.Oktober

objavljeno: 27. okt. 2017 04:34 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 13. nov. 2017 03:35 ]

Minulo nedeljo je ubrano petje zopet donelo v Marijini cerkvi na Trški gori. Že tretje leto zapored je Kulturno turistično društvo Trškogorsko srce za uspešno pospravljeno letino na poljih in vinogradih pripravilo koncert ljudskih napevov Pesem na Trški gori.

S svojo pesmijo so se kot prve predstavile ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih Toplic, ki letos obeležujejo deseto obletnico delovanja. Povabilu so se odzvale tudi ljudske pevke iz Telč, ki v svojem kraju ohranjajo ljudsko pesem in vsako leto organizirajo prireditev Telška žetev. Zapela je skupina ljudskih pevcev Vaški zvon iz Prečne, ki že vrsto let prepevajo. Ljubiteljska glasbenika in člana zasedbe Ješča vešča, Ana Markelj in Andrej Karlič, sta se z veseljem odzvala vabilu in prispevala svoj delček k dogajanju na Trški gori. S svojim petjem so navdušili tudi člani pevske zasedbe Deci iz Novega mesta. Imajo radi vsako pesem, le da sporoča dobre in lepe misli. Trškogorske ljudske pevke rade zapojejo kakšno o vinu in seveda kakšno Slakovo in tako je bilo tudi letos. Kot zadnje so nas s svojim petjem počastile pevke skupine Ragle iz Trebnjega. Ljubezen do ohranjanja ljudske dediščine jih že 20 let navdihuje, tako da so sodelovale že pri mnogih projektih.

Na prireditvi je prisotne nagovorila aktualna cvičkova princesa Dragica Ribič in poudarila pomen zahvaljevanja ter prisotne povabila na dogajanja okoli sv. Martina.

Na koncu je pod okriljem Marijinega zavetja zadonela skupna pesem Mariji na čast.

Tudi na skupnem druženju okoli štantov je po Trški gori še donela pesem.

PESEM NA TRŠKI GORI 2017, 22.Oktober

objavljeno: 15. okt. 2017 23:59 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 20. okt. 2017 01:59 ]


Veseloigra z ljudskim petjem NA TRŠKI GORI

objavljeno: 4. sep. 2017 01:19 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 12. sep. 2017 22:52 ]Uprizoritev veseloigre s petjem Na Trški gori

objavljeno: 4. avg. 2017 01:11 avtor: Trškogorsko Srce

Pred enainosemdesetimi leti je bila 28. marca v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani uprizorjena opereta Na Trški gori novomeškega skladatelja Danila Bučarja, čigar ime nosi tudi ena izmed novomeških ulic, in njegove žene Metke Bučar, ki je napisala besedilo. Po tistem njunega dela do sedaj niso več izvajali, znova pa bo zgodba na odru predvidoma 16. septembra pred cerkvijo na Trški gori, tokrat v obliki veseloigre, ki jo bodo odigrali člani ljubiteljskih gledališč Vesel teater iz Dolenjskih Toplic in Dober dan teater iz Prečne v sodelovanju s pevci skupine Vaški zvon iz Prečne, Trškogorskimi ljudskimi pevkami in moškim pevskim zborom župnije Šempeter-Otočec.

Danilo Bučar je bil rojen leta 1896 v Črnomlju, mlada leta pa je preživel v Novem mestu in se tako tudi navezal na znamenito novomeško vinsko gorico Trška gora. Istoimensko opereto sta ji posvetila skupaj z ženo Metko, rojeno Margaritha Maria Victoria Hahm, igralko, ki se je mnogi verjetno najbolj spomnijo po vlogi Samove mame iz kultnega slovenskega filma Vesna, igrala pa je v praktično vseh pomembnejših slovenskih filmih do leta 1973. Danilo je bil sicer po poklicu farmacevt, a je večino življenja posvetil glasbi. Pisal je scensko glasbo za predstave v Šentjakobskem gledališču, zborovsko glasbo - med drugim je njegova tudi Nocoj pa oh nocoj -, operete (Študentje smo, Na Trški gori, Smuk-smuk  in Kurent) pa tudi simfonično glasbo, iz katere velja posebej izpostaviti suito v treh stavkih Belokranjske pisanice.Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Jožica Verček, predsednica Turistično kulturnega društva Trškogorsko srce, ki je organizator septembrske uprizoritve veseloigre Na Trški gori na Trški gori, so besedilo  dobili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, dovoljenje za uprizoritev pa so jim dali tudi dediči.

Bolj kot denarja si želijo gledalcev

Režiser tokratne predstave Franci Plut je povedal, da so se zaradi omejenih in nepredvidljivih zmožnosti ljubiteljskih gledališč odločili za veselo igro s petjem. Ker število nastopajočih presega številčnost zasedbe enega samega gledališča, so se odločili za sodelovanje dveh ljubiteljskih gledališč iz sosednjih občin, ki sta sodelovali tudi pri snemanju filma Sramota.

"Vesel sem, da smo se povezali tudi z ljudskimi pevci, tako da bo vse skupaj na odru okoli štirideset ljudi. Gre za igralsko in logistično zelo zahteven projekt, še posebej ker se ga lotevamo ljubiteljsko. Za ljubiteljskega igralca so plačilo gledalci, zato ne potrebujemo denarja, ampak gledalce," je ob predstavitvi veseloigre Na Trški gori zatrdil Plut in dodal, da pa bodo vsi tisti, ki jih gledališčniki potrebujejo za tehnično podporo, morali biti nekaj plačani. Zato se bodo za podporo obrnili tudi na lokalno skupnost in donatorje, ki so naklonjeni ljubiteljski kulturni dejavnosti in so pripravljeni podpreti podobne projekte.

Ljudske pevke aktivne čez vse leto

Kot je povedala predsednica TKD Trškogorsko srce Jožica Verček, je vesela igra Na Trški gori eden od projektov, s katerim si društvo prizadeva oživiti vinorodno gorico Trško goro in takajšnjo zidaniško tradicijo. Društvo je oživelo zgodbo zidanice, ki jo pripovedujejo prek zanimivih oblačil, z ljudskimi pevkami, lutkami, ki jih zanje izdelujejo v Varstveno delovnem centru. Vsako leto sodelujejo pri Slakovem pohodu. Čibe in čibike lepo postrežejo goste, pohodnike, pevke pa zapojejo vinogradniške, pivske in Marijine pesmi. Med oživljene trškogorske običaje sodi tudi žegnanje, na katerem so imeli dvanajst stojnic z izdelki domače obrti, dobrotami domače kuhinje in spominki. Po oktobrski zahvalni maši  za dobro letino pripravljajo koncert, za katerega želijo, da bi postal tradicionalen.


I. Vidmar/DL

Trškogorsko srce in županovo vino iz Trške gore

objavljeno: 18. nov. 2016 01:34 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 18. nov. 2016 02:22 ]

Vino pije svet’ Martin, voda pa naj žene mlin.”

Tako pravi ljudska modrost.

Slovenci radi praznujemo in imamo veliko praznikov in večini med njimi nazdravimo s kozarčkom vina.

Imamo pa tudi enega, ki je namenjen prav poskušanju vina. Gre seveda za praznik svetega Martina, ki približno sovpada z zaključkom jesenskih opravil na poljih in koncem vretja sladkorja v grozdnem soku. Na dan svetega Martina, se torej mošt uradno spremeni v mlado vino. Ob kozarčku pa je seveda treba tudi prigrizniti in do pojedine s pitano gosko potem ni več daleč.In kot se spodobi za Novo mesto, ki domuje pod vinorodno gorico Trško goro, je bilo v Situli organizirano letošnje martinovanje. Sodelovala so lokalna društva vinogradnikov in nekaj dolenjskih vinarjev. K sodelovanju je bilo povabljeno tudi Kulturno turistično društvo Trškogorsko srce. Na svoji stojnici so obiskovalcem nudili dobrote, ki se pripravljajo ob praznovanjih v zidanicah (kruh, potica, salama, …) in seveda ni manjkala tudi dolenjska kapljica.Ker bo vino postalo zvesti spremljevalec mednarodnih sprejemov in drugih protokolarnih dogodkov Mestne občine Novo mesto, so v petek izbrali tudi županovo vino. Županovo vino je cviček letnik 2016 pridelan v vinogradih družine Colnar na Trški gori. Zmagovalcu izbora je bilo med drugim podarjeno trškogorsko srce, ki je nastalo pod rokami botre Jožefine.


Prijeten večer se je zaključil pozno v noč. Namen prireditve, promocija dolenjskih vin, pa je bil tudi dosežen. Nasnidenje še kdaj!Pesem na Trški gori 2016

objavljeno: 9. nov. 2016 13:29 avtor: Trškogorsko Srce

 

TURISTIČNO KULTURNO DRUŠTVO

TRŠKOGORSKO SRCE

 

 

je organiziralo

PESEM NA TRŠKI GORI

 

 

KONCERT je bil V NEDELJO, 30. 10. 2016 OB 10:15 oz. po maši

V CERKVI MARIJINEGA ROJSTVA NA TRŠKI GORI. 

Pesem na Trški gori, ki letos poteka že drugo leto, je bila na zahvalno nedeljo ob uspešno pospravljeni letini in zaključeni vinogradniški sezoni.
Trški gori je prineslo ubrano petje.


Predstavljajte si, da ste na Trški gori :


Lepo pozdravljeni na Trški gori. V turistično kulturnem društvu Trškogorsko srce smo se odločili, da letos ponovimo lanskoletno prijetno druženje tukaj na Trški gori.

Znanstveniki so dodobra proučili kako glasba vpliva na človeka. Izboljšuje srce in srčtni utrip, inteligenco in vedenje otrok, vpliva na spomin, učenje, blaži fizične bolečine in še bi lahko naštevala. Predvsem pa nas sprosti in v nas vzbudi prijetne občutke. Zato prepuščam besedo glasbi.

 

Prvi bodo danes za naše dobro počutje poskrbeli pevci KUD MoPZ vinogradnikov Čatež.

Mo PZ vinogradniki iz Čateža pod Zaplazom imajo sedež in vaje na Čatežu,vendar fantje prihajajo od vsepovsod. Prepevajo že 14 let. Pravijo, da se ob kozarčku dolenjskega posebneža glasovi še bolj razpojejo. Letos so že drugič organizirali Srečanje vingradniških pevskih skupin v Trebnjem, na katerem so sodelovale tudi Trškogorske ljudske pevke, organizatorke današnjega dogodka.

Zapeli bodo pesem:

1. VINSKA v priredbi Cirila Preglja

2. ljudska SEM ZALJUBLJEN BIL, za katero je harmonijo spisal Jože LeskovarNaslednja bo nastopila Skupina ljudskih pevcev Vaški zvon iz Prečne.

Skupina prepeva in išče novih izzivov v ljudskih pesmih  že 13 let. Najraje pojejo pesmi iz domačih dolenjskih vasi, pri tem pa ugotavljajo, da se je ohranilo veliko več pesmi iz ostalih dialektičnih delov Slovenije. Znani so že skoraj po vsej Sloveniji, saj so v teh letih obiskali že prenekatero srečanje ljudskih pevcev in godcev, sodelovali kar nekajkrat na regijskih in dvakrat na državnih srečanjih.

 

Danes bodo zapeli pesmi

1. Oj preblažen tisti dan

2. Jaz pa grem gori
Naslednje bomo zapele Trškogorske ljudske pevke, ki delujemo v okviru turistično kulturnega društva Trškogorsko srce. Naša druženja so vsekakor nekaj posebnega. Glasbenemu delu vaj obvezno sledi kozarček cvička, salama, domač kruh, vaje pa potekajo v zidanici na Trški gori. Ker smo Trškogorske pevke, rade zapojemo kakšno o vinu, vsekakor pa kakšno Slakovo. Vendar smo se za danes odločile drugače. Na naših zadnjih vajah je pesem Vrtec ogradila bodem tako lepo zazvenela, da smo se kar odločile, da jo danes zapojemo. Druga pesem je Marija in ptica pevka oz. po naše Ena ptička, pesem, ki smo jo lani prvič slišale prav tukaj, na Trški gori.

1. Vrtec ogradila bodem

2. Ena ptička


Ana Markelj in Andrej Karlič sta ljubiteljska glasbenika in člana štiričlanske zasedbe Ješča vešča. Zelo sta navezana na svojo rodno deželo in rada prispevata svoj delček h kulturnemu dogajanju v njej. Danes nam bosta zaigrala pesem Halleluyah Leonarda Cohena in venček slovenskih pivskih pesmi.


Cvička ne najdemo samo v dolenjskih kleteh, najdemo ga tudi v pesmih. Opeval ga je npr. Lojze Slak, opeval pa ga je tudi Tone Pavček, ki v svoji hvalnici cvičku pravi takole:

 

Žejne vodi proti cilju

vino nežno, živo, sveže,

duši in telesu streže

z vsemi blagri v izobilju.

 

Božja kaplja troedina –

cviček – vino imenitno,

suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,

frankinja in kraljevina,

 

pivcu in pevcu se prileže,

jezik in srce razleže

in če tudi ni za maše,

zmeraj paše, ker je naše –

vino nežno, živo, sveže.

 

Naslednji nas bodo v svet pesmi, ki govorijo o vinu, popeljali Deci.

Moško pevsko skupino Deci sestavljajo pevci iz Novega mesta in okolice. Vsi so izkušeni pevci, ki so se pred tem kalili v različnih glasbenih, predvsem zborovskih zasedbah. 

O sebi pravijo tako:

Deci smo ljubitelji petja, dobre družbe in prav take kapljice. Radi imamo vsako pesem, da le sporoča lepe in dobre misli. Najraje pojemo v okolju kot je ta in za priložnosti kot je ta. Ni tako preproste pesmi, da si Deci ne bi želeli, da zveni kot simfonija in ni tako preprostega namena, da si ne bi zaslužil prijetnega druženja. Zato vam Deci želimo ubrano vzdušje še naprej.

Zapeli bodo pesmi:

1. Pesem o Martinku Kebru

2. Venček napitnic
Zadnji bo danes zapel Šentjernejski oktet. Oktet deluje neprekinjeno že 53 let in je eden najstarejših oktetov.V njem poje že tretja generacija pevcev. Na leto imajo približno 50 nastopov največ v domači občini pa tudi širom Slovenije, gostovali pa so tudi po Evropi.


Na vabilih na današnji dogodek ste verjetno zasledili, da bi se nam danes naj pridružile tudi Ljudske pevke s Telč. Žal so sporočile, da se zaradi bolezni dveh pevk današnjega dogodka ne morejo udeležiti.

 

Na koncu bi povabila k besedi še predsednico društva Trškogorsko srce, ga. Jožico Verček.Sedaj pa vabim vse današnje nastopajoče, da se nam pridružijo spredaj, da skupaj zapojemo še zadnjo, Slakovo pesem, Sezidal sem si vinski hram. Hvala ker ste prišli in lepo nedeljo še naprej.Pa drugo leto spet...


 

 Trškogorske ljudske pevke na 8. pohodu po obronkih Trške gore

objavljeno: 8. nov. 2016 03:12 avtor: Trškogorsko Srce   [ posodobljeno 8. nov. 2016 05:07 ]

V organizaciji Društva vinogradnikov Trška gora je v soboto, 5.11.2016 potekal že 8. Pohod po obronkih Trške gore. Res prijetno se je bilo ponovno srečati, pohajati po prelepi Trški gori, pokušati dolenjsko žlahtno kapljico in vse ostale kulinarične dobrote, ki so jih pripravili ponudniki zidaniškega turizma in vinotoči  na Trški gori.

Pohodnike je na Trški gori pri Verčkovi zidanici prijazno sprejelo tudi Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce s svojimi Trškogorskimi ljudskimi pevkami. Pevke se trudijo ohranjati ljudsko pesem na Trški gori, širiti slovensko dediščino in promovirati Trško goro.   Pohodnike so pričakale tudi pri vinotoču Teropšič, kjer so skupaj z pohodniki tudi družno zapele.

Tako, da se je v soboto razlegala po Trški gori pesem in dobra volja.
Obisk gasilcev iz Cerkvenjaka, Štajerska

objavljeno: 25. okt. 2016 01:17 avtor: Trškogorsko Srce

V soboto 22.10.2016 je nekdanja cvičkova princesa Eva Somrak skupaj z Martino Breznik, 4. cerkvenjaško kraljico, organizirala za gasilce iz Cerkevnjaka Pohod po Trški gori. Prehodili so del Slakove poti s postojankami pri cerkvi sv. Marije ter Princesini klopci. Lepo jih je pogostila s kozarčkom cvička tudi žena Lojzeta Slaka, ga. Ivanka Slak. Pot se je nadaljevala do zidanice Verček, kjer jih je toplo sprejelo društvo z Trškogorskimi pevkami in njihovimi lepimi glasovi in harmoniko.

 

Pohodniki so se podkrepili z dolenjskimi dobrotami iz pod rok naše Botre Jožefine ter dobrim cvičkom. Pot so nadaljevali do gostilne Pugelj in potem z avtobusu naprej po čudoviti Dolenjski...


1-10 of 14