Dogodki‎ > ‎

Uprizoritev veseloigre s petjem Na Trški gori

objavljeno: 4. avg. 2017 01:11 avtor: Trškogorsko Srce

Pred enainosemdesetimi leti je bila 28. marca v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani uprizorjena opereta Na Trški gori novomeškega skladatelja Danila Bučarja, čigar ime nosi tudi ena izmed novomeških ulic, in njegove žene Metke Bučar, ki je napisala besedilo. Po tistem njunega dela do sedaj niso več izvajali, znova pa bo zgodba na odru predvidoma 16. septembra pred cerkvijo na Trški gori, tokrat v obliki veseloigre, ki jo bodo odigrali člani ljubiteljskih gledališč Vesel teater iz Dolenjskih Toplic in Dober dan teater iz Prečne v sodelovanju s pevci skupine Vaški zvon iz Prečne, Trškogorskimi ljudskimi pevkami in moškim pevskim zborom župnije Šempeter-Otočec.

Danilo Bučar je bil rojen leta 1896 v Črnomlju, mlada leta pa je preživel v Novem mestu in se tako tudi navezal na znamenito novomeško vinsko gorico Trška gora. Istoimensko opereto sta ji posvetila skupaj z ženo Metko, rojeno Margaritha Maria Victoria Hahm, igralko, ki se je mnogi verjetno najbolj spomnijo po vlogi Samove mame iz kultnega slovenskega filma Vesna, igrala pa je v praktično vseh pomembnejših slovenskih filmih do leta 1973. Danilo je bil sicer po poklicu farmacevt, a je večino življenja posvetil glasbi. Pisal je scensko glasbo za predstave v Šentjakobskem gledališču, zborovsko glasbo - med drugim je njegova tudi Nocoj pa oh nocoj -, operete (Študentje smo, Na Trški gori, Smuk-smuk  in Kurent) pa tudi simfonično glasbo, iz katere velja posebej izpostaviti suito v treh stavkih Belokranjske pisanice.Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Jožica Verček, predsednica Turistično kulturnega društva Trškogorsko srce, ki je organizator septembrske uprizoritve veseloigre Na Trški gori na Trški gori, so besedilo  dobili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, dovoljenje za uprizoritev pa so jim dali tudi dediči.

Bolj kot denarja si želijo gledalcev

Režiser tokratne predstave Franci Plut je povedal, da so se zaradi omejenih in nepredvidljivih zmožnosti ljubiteljskih gledališč odločili za veselo igro s petjem. Ker število nastopajočih presega številčnost zasedbe enega samega gledališča, so se odločili za sodelovanje dveh ljubiteljskih gledališč iz sosednjih občin, ki sta sodelovali tudi pri snemanju filma Sramota.

"Vesel sem, da smo se povezali tudi z ljudskimi pevci, tako da bo vse skupaj na odru okoli štirideset ljudi. Gre za igralsko in logistično zelo zahteven projekt, še posebej ker se ga lotevamo ljubiteljsko. Za ljubiteljskega igralca so plačilo gledalci, zato ne potrebujemo denarja, ampak gledalce," je ob predstavitvi veseloigre Na Trški gori zatrdil Plut in dodal, da pa bodo vsi tisti, ki jih gledališčniki potrebujejo za tehnično podporo, morali biti nekaj plačani. Zato se bodo za podporo obrnili tudi na lokalno skupnost in donatorje, ki so naklonjeni ljubiteljski kulturni dejavnosti in so pripravljeni podpreti podobne projekte.

Ljudske pevke aktivne čez vse leto

Kot je povedala predsednica TKD Trškogorsko srce Jožica Verček, je vesela igra Na Trški gori eden od projektov, s katerim si društvo prizadeva oživiti vinorodno gorico Trško goro in takajšnjo zidaniško tradicijo. Društvo je oživelo zgodbo zidanice, ki jo pripovedujejo prek zanimivih oblačil, z ljudskimi pevkami, lutkami, ki jih zanje izdelujejo v Varstveno delovnem centru. Vsako leto sodelujejo pri Slakovem pohodu. Čibe in čibike lepo postrežejo goste, pohodnike, pevke pa zapojejo vinogradniške, pivske in Marijine pesmi. Med oživljene trškogorske običaje sodi tudi žegnanje, na katerem so imeli dvanajst stojnic z izdelki domače obrti, dobrotami domače kuhinje in spominki. Po oktobrski zahvalni maši  za dobro letino pripravljajo koncert, za katerega želijo, da bi postal tradicionalen.


I. Vidmar/DL

ą
Trškogorsko Srce,
4. avg. 2017 01:11
Comments