Dogodki‎ > ‎

Pesem na Trški gori 2016

objavljeno: 9. nov. 2016 13:29 avtor: Trškogorsko Srce
 

TURISTIČNO KULTURNO DRUŠTVO

TRŠKOGORSKO SRCE

 

 

je organiziralo

PESEM NA TRŠKI GORI

 

 

KONCERT je bil V NEDELJO, 30. 10. 2016 OB 10:15 oz. po maši

V CERKVI MARIJINEGA ROJSTVA NA TRŠKI GORI. 

Pesem na Trški gori, ki letos poteka že drugo leto, je bila na zahvalno nedeljo ob uspešno pospravljeni letini in zaključeni vinogradniški sezoni.
Trški gori je prineslo ubrano petje.


Predstavljajte si, da ste na Trški gori :


Lepo pozdravljeni na Trški gori. V turistično kulturnem društvu Trškogorsko srce smo se odločili, da letos ponovimo lanskoletno prijetno druženje tukaj na Trški gori.

Znanstveniki so dodobra proučili kako glasba vpliva na človeka. Izboljšuje srce in srčtni utrip, inteligenco in vedenje otrok, vpliva na spomin, učenje, blaži fizične bolečine in še bi lahko naštevala. Predvsem pa nas sprosti in v nas vzbudi prijetne občutke. Zato prepuščam besedo glasbi.

 

Prvi bodo danes za naše dobro počutje poskrbeli pevci KUD MoPZ vinogradnikov Čatež.

Mo PZ vinogradniki iz Čateža pod Zaplazom imajo sedež in vaje na Čatežu,vendar fantje prihajajo od vsepovsod. Prepevajo že 14 let. Pravijo, da se ob kozarčku dolenjskega posebneža glasovi še bolj razpojejo. Letos so že drugič organizirali Srečanje vingradniških pevskih skupin v Trebnjem, na katerem so sodelovale tudi Trškogorske ljudske pevke, organizatorke današnjega dogodka.

Zapeli bodo pesem:

1. VINSKA v priredbi Cirila Preglja

2. ljudska SEM ZALJUBLJEN BIL, za katero je harmonijo spisal Jože LeskovarNaslednja bo nastopila Skupina ljudskih pevcev Vaški zvon iz Prečne.

Skupina prepeva in išče novih izzivov v ljudskih pesmih  že 13 let. Najraje pojejo pesmi iz domačih dolenjskih vasi, pri tem pa ugotavljajo, da se je ohranilo veliko več pesmi iz ostalih dialektičnih delov Slovenije. Znani so že skoraj po vsej Sloveniji, saj so v teh letih obiskali že prenekatero srečanje ljudskih pevcev in godcev, sodelovali kar nekajkrat na regijskih in dvakrat na državnih srečanjih.

 

Danes bodo zapeli pesmi

1. Oj preblažen tisti dan

2. Jaz pa grem gori
Naslednje bomo zapele Trškogorske ljudske pevke, ki delujemo v okviru turistično kulturnega društva Trškogorsko srce. Naša druženja so vsekakor nekaj posebnega. Glasbenemu delu vaj obvezno sledi kozarček cvička, salama, domač kruh, vaje pa potekajo v zidanici na Trški gori. Ker smo Trškogorske pevke, rade zapojemo kakšno o vinu, vsekakor pa kakšno Slakovo. Vendar smo se za danes odločile drugače. Na naših zadnjih vajah je pesem Vrtec ogradila bodem tako lepo zazvenela, da smo se kar odločile, da jo danes zapojemo. Druga pesem je Marija in ptica pevka oz. po naše Ena ptička, pesem, ki smo jo lani prvič slišale prav tukaj, na Trški gori.

1. Vrtec ogradila bodem

2. Ena ptička


Ana Markelj in Andrej Karlič sta ljubiteljska glasbenika in člana štiričlanske zasedbe Ješča vešča. Zelo sta navezana na svojo rodno deželo in rada prispevata svoj delček h kulturnemu dogajanju v njej. Danes nam bosta zaigrala pesem Halleluyah Leonarda Cohena in venček slovenskih pivskih pesmi.


Cvička ne najdemo samo v dolenjskih kleteh, najdemo ga tudi v pesmih. Opeval ga je npr. Lojze Slak, opeval pa ga je tudi Tone Pavček, ki v svoji hvalnici cvičku pravi takole:

 

Žejne vodi proti cilju

vino nežno, živo, sveže,

duši in telesu streže

z vsemi blagri v izobilju.

 

Božja kaplja troedina –

cviček – vino imenitno,

suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,

frankinja in kraljevina,

 

pivcu in pevcu se prileže,

jezik in srce razleže

in če tudi ni za maše,

zmeraj paše, ker je naše –

vino nežno, živo, sveže.

 

Naslednji nas bodo v svet pesmi, ki govorijo o vinu, popeljali Deci.

Moško pevsko skupino Deci sestavljajo pevci iz Novega mesta in okolice. Vsi so izkušeni pevci, ki so se pred tem kalili v različnih glasbenih, predvsem zborovskih zasedbah. 

O sebi pravijo tako:

Deci smo ljubitelji petja, dobre družbe in prav take kapljice. Radi imamo vsako pesem, da le sporoča lepe in dobre misli. Najraje pojemo v okolju kot je ta in za priložnosti kot je ta. Ni tako preproste pesmi, da si Deci ne bi želeli, da zveni kot simfonija in ni tako preprostega namena, da si ne bi zaslužil prijetnega druženja. Zato vam Deci želimo ubrano vzdušje še naprej.

Zapeli bodo pesmi:

1. Pesem o Martinku Kebru

2. Venček napitnic
Zadnji bo danes zapel Šentjernejski oktet. Oktet deluje neprekinjeno že 53 let in je eden najstarejših oktetov.V njem poje že tretja generacija pevcev. Na leto imajo približno 50 nastopov največ v domači občini pa tudi širom Slovenije, gostovali pa so tudi po Evropi.


Na vabilih na današnji dogodek ste verjetno zasledili, da bi se nam danes naj pridružile tudi Ljudske pevke s Telč. Žal so sporočile, da se zaradi bolezni dveh pevk današnjega dogodka ne morejo udeležiti.

 

Na koncu bi povabila k besedi še predsednico društva Trškogorsko srce, ga. Jožico Verček.Sedaj pa vabim vse današnje nastopajoče, da se nam pridružijo spredaj, da skupaj zapojemo še zadnjo, Slakovo pesem, Sezidal sem si vinski hram. Hvala ker ste prišli in lepo nedeljo še naprej.Pa drugo leto spet...


 

 Comments