Dogodki‎ > ‎

Otvoritev princesine klopce na Trški gori

objavljeno: 5. maj 2016 03:59 avtor: Trškogorsko srce   [ posodobljeno 5. maj 2016 04:34 ]
Otvoritev princesine klopce na Trški gori
V soboto, 19. marca, je pri cerkvi na Trški gori potekala slovesnost ob otvoritvi princesine klopce, ki so jo organizirali 17. cvičkova princesa Eva Somrak, Društvo vinogradnikov Trška gora in Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce. Organizatorji Eva Somrak, Jože Bašelj in Jožica Verček so vsem zbranim zaželeli dobrodošlico in jih nagovorili. Slovesnosti so se udeležili tudi gostje: državna sekretarka mag. Tanja Strniša, Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, in Lea Marija Colarič Jakše, 1. cvičkova princesa. V uvodnem delu je raztegnil meh mladi harmonikar Žan. V kulturnem programu so se z več pesmimi predstavile pevke Turistično kulturnega društva Trškogorsko srce ter instrumentalista Andrej s kitaro in Ana z violino.

Verčkova je spregovorila tudi o simbolu klopce, ki sta jo v čast prvi cvičkovi princesi s Trške gore postavili Društvo vinogradnikov Trška gora – Novo mesto in Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce. Cvičkova princesa se je za postavitev klopce zahvalila tudi Slavku Petrletu, Srečku Krncu ter Milanu Brlogarju, ki je poskrbel za les.

Trška gora Novo mesto
Klopco je blagoslovil šentpetrski župnik Jože Rački. Mnogi so se z veseljem usedli na klopco in se ozrli naokrog, saj je s Trške gore prelep razgled na dolenjsko pokrajino in vinograde.

Na klopci je zanimiv verz: »Klopca te vabi, da srce se ne spozabi in ko se vrneš spet na to goro, tvoje srce med vinogradi vpeto bo.«

Prijetno druženje ob pogostitvi in dolenjskem posebnežu se je nadaljevalo še kar nekaj časa.